Друк

«О. Луїджі – місіонер на всі сто …»

Автор: Olga on . Posted in Загальні

prymicji2Так настоятель парафії Матері Божої Ангельської бр. Костянтин Морозов OFMcap охарактеризував греко-католицького священика, одного з двох перших випускників місійної семінарії «Redemptoris Mater» в Ужгороді, о. Луїджі Менну, котрий в середу 30 серпня відправив в храмі нашої парафії приміційну св. Месу. Разом з ним спів служили настоятель бр. Костянтин і бр. Владислав Гмирко.

prymicji 3«Розпізнавши, завдяки «Неокатехуменальній Дорозі», покликання до священства, - сказав бр. Костянтин, представляючи приміціанта - він почав пресвітерську формацію в семінарії «Redemptoris Mater» в Києві. Там вивчив українську мову. І не тільки українську, бо для навчання в Ворзелі (семінаристи семінарії «Redemptoris Mater» в Києві навчаються у Вищій духовній семінарії Найсвятішого Серця Ісуса у Ворзелі – Прим. авт) потрібно було знати і польську, і російську. А коли в Ужгороді створилась місійна семінарія «Redemptoris Mater» для католиків східного обряду, вона отримала як дар кількох семінаристів старших років. Серед них був і Луїджі. Там йому довелось вивчати не тільки новий для нього обряд (італієць за походженням, Луїджі Менна був, звичайно, охрещений в Римо-Католицькій Церкві – Прим. авт), а й нові мови – адже українська мова, якою розмовляють в Закарпатті, відрізняється від тієї, яку він вчив в Києві. А ще й церковнослов’янську, якою відправляється богослужіння у Греко-Католицькій Церкві Закарпаття. І він їх вивчив. Ставши священиком він може відправляти Службу як у східному, візантійському,  так і у латинському обряді. Отже – місіонер на всі сто …».

Серед тих парафій, в яких о. Луїджі відправив приміційну св.Месу, вінницька парафія Матері Божої Ангельської займає, за його словами, особливе місце. Перебуваючи в ній на практиці під час навчання в Києві, він зустрів тут людей – і дехто з них були присутні на приміційній Службі – які допомогли йому утвердитись в покликанні.

Проголошуючи проповідь, яку він пов’язав із словом Євангелія літургії того дня (Мт 23, 27-32), о. Луїджі сказав: «У почутому нами фрагменті Євангелія Ісус звертається до фарисеїв і книжників. І це не були якісь погані люди. Це були люди, покликані вести людей до Бога. І як вони це робили? – В першу чергу – особистим прикладом. І щоб виконувати цю місію вони вважали необхідним виглядати назовні кращими, ніж вони є насправді. Коли прийшов Йоан Хреститель, люди приходили до нього і визнавали себе грішниками. Але фарисеї не приходили, бо вважали, що коли люди дізнаються, що вони грішники – вони втратять в них авторитет і більше не зможуть вести людей до Бога. Вони відкидали своє спасіння, щоб захистити свою праведність. І такими фарисеями є ми з вами. Адже хто б з нас не хотів, щоб про наші гріхи, наші погані вчинки не знав ніхто, а про наші добрі діла знали всі. Так, ми такі, але для нас це не є перешкодою для спасіння. Тому що на землю, прийшов той, хто має владу над нашим серцем, має владу його перемінити – Господь Ісус Христос. Він прийшов заради нас, таких якими ми є. І тому нам не потрібно намагатись виглядати кращими, ніж ми є насправді».

prymicji 1«Якщо б Бог вибирав для служіння Йому самих достойних, – підвів підсумок о. Луїджі, – то, напевно, не покликав би мене тоді, коли покликав. З того, що брат Костянтин говорив про мене на початку Служби, хтось може подумати, що перед вами безвинний агнець. Але, дякувати Богу, серед присутніх є ті, хто можуть засвідчити, що це не так. В моєму житті був період, коли після багатьох років у неокатехуменальній спільноті я почав думати, що зробити щасливим мене можуть гроші і кар’єра. Бог покликав мене до священства саме тоді і сталося за Його словом».

По закінченні св. Меси о. Луїджі уділив приміційне благословення священикам, богопосвяченим особам і семінаристам, і усім учасникам Служби.

І. Ізяславський

о. Серафим Кашуба

Контактна інформація

Римсько-Католицька Парафія 
Пресвятої Діви Марії Ангельської 
вул. Соборна, 12 
21050 Вінниця 

Тел/факс: (0432) 67-10-13, +380678409395

Код ЄДРПОУ 20098538,
в ПАТ «КБ Приватбанк» м.Вінниця МФО 302689

Скринька для пожертв